10 årsager til at vægttab slår fejl

30. december 2022 af Lone Albin Petersen, KalorieCoachen, Madital.dk
Kalorier
...

At tabe sig kan være en udfordring for mange mennesker, og det kan være frustrerende, når vægttabet ikke går som planlagt. Flere mislykkede forsøg kan være yderst demotiverende, og man kan begynde at tvivle på, om man nogensinde vil nå sit vægttabsmål.

Har du mon prøvet det samme? Jeg vil hjælpe dig så godt, jeg kan.

Gå igennem tjeklisten med mulige årsager og få forslag til, hvad du kan gøre.

1: Du spiser for mange kalorier

En af de mest åbenlyse grunde til, at du ikke når i mål med dit vægttab, er, hvis du spiser for mange kalorier.

Undersøgelser viser, at vi ofte undervurderer, hvor mange kalorier vi får, og derfor kan det være en god idé at blive mere bevidst om dette.

Du kan selv beregne dit kalorieindtag, eller du kan få en kalorieberegner som Madital.dk til vise dig, hvornår du har spist et tilpas antal kalorier i forhold til at opnå vægttab.

2: Du spiser for få kalorier

Du kan godt spise for få kalorier. Får kroppen ikke tilført et minimum af kalorier, giver det på et tidspunkt symptomer som hovedpine, træthed, du fryser nemt og humøret daler. Her giver de fleste op - og heldigvis for det, for kroppen har behov for mere.

Det ærgerlige er, at mange fejltolker situationen, som om de har en "rygrad som en regnorm". Men det er ikke tilfældet. Hvad nu hvis du bare gjorde det lidt for godt?

Beregn dit basale kaloriebehov - klik her

3: Du motionerer ikke nok

Jo mere fysisk aktiv du er, jo større kalorieunderskud kan du opnå og på samme tid undgå, at kroppen får for få kalorier. Er du inaktiv, er der ikke ret mange kalorier til rådighed udover de, som kroppen helt basalt har behov for. Motion gør derfor at man kan se resultater hurtigere, hvilket virker motiverende for mange.

Husk at det er bedre at gå mange små ture end at give fuld gas i uge 1 for derefter at stoppe helt igen.

4: Du er ikke tålmodig nok

Vægttab tager tid, så det er vigtigt at være tålmodig. Det er værd at huske på, at man ikke har opbygget alle de ekstra kilo på en dag, så man kan heller ikke forvente at tabe dem på en dag. Det kræver tålmodighed - og det kan hjælpe at fejre de små sejre undervejs.

Få inspiration til belønninger, hvor der ikke indgår mad

5: Du giver op, når du rammer et plateau

Det er almindeligt at ramme et vægtplateau, hvor vægten ikke bevæger sig. Det kan være frustrerende, men det er ikke en grund til at give op. Prøv at ændre lidt på dine trænings- og spisevaner og vær tålmodig. Det kan tage tid at se fremskridt, men hvis du fortsætter med at arbejde for det, vil du nå dine mål.

6: Du overkomplicerer det at leve sundt

Sund mad behøver ikke at ligne de mange flotte fotos på instagram. Det er helt ok, at fylde den grønne del af tallerkenen op med ærter, skrælle to gulerødder eller åbne en bøtte rødkål.

7: Du er stresset eller har søvnmangel

Stress og søvnmangel kan påvirke hormoner, der styrer din trang til mad og følelsen af mæthed. Dette kan føre til ukontrolleret spise og vægtøgning.

Vær nysgerrig på, hvad du kan gøre for at være mindre stresset og få nok søvn fremover.

8: Du spiser på følelser

Det er helt normalt at spise på følelser fra tid til anden. Det er ikke et tegn på svaghed. Du kan arbejde med de følelser, som får dig til at spise - enten selv eller søge professionel hjælp.

Et par tips til dig, som spiser på følelser

9: Genetik

Vægttab kan være påvirket af genetik. Nogle mennesker har en genetisk disposition for at have en højere vægt. Det kan føles som at have "tabt i lotteriet", men undgå at træde ind i offerrollen, for den gør intet godt for dig. Du bliver nødt til at vælge at acceptere situationen og søge den indflydelse, som du alligevel har ved at justere på både dine mad- og motionsvaner.

10: Medicin

Hvis du tager medicin, der fører til vægtøgning, men du har brug for at tabe dig, kan det være en udfordring. Du kan tage en snak med sin læge, som kan hjælpe dig med at forstå, hvad der er årsagen til vægtøgningen, og om der er andet medicin, du kan tage i stedet.

Selvom medicin kan gøre det sværere, er det stadig muligt at tabe sig ved at følge en sund kost og ved at træne regelmæssigt. Du kan også tage fat i en diætist, hvor både vægttab og medicin er en del af uddannelsen. Bemærk at en kostvejleder ikke er det samme som en diætist.

Du kan evt. finde en diætist via Kost- og ernæringsforbundets hjemmeside.

 
Ønsker du at kommentere denne artikel? Eller har du forslag til andre beregninger eller artikler, som jeg skal oprette?
NB: Ønsker du svar på din besked? Skriv din e-mailadresse i kommentarfeltet.
Søgning
...

Tæl kalorier og bliv bevidst om, hvad din mad indeholder.

Åbn kalorieberegneren →
Et ønske fra mig til dig 🙂

Er kaloriecoachen.dk værd at anbefale til venner og bekendte, der ønsker et vægttab? Så giv gerne det gode ord videre.

TAK fra KalorieCoachen